Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostitse tiedon, kun julkaisen uusia artikkeleita tai kirjoja, sekä milloin pidän luentoja ja kursseja. Lähetän uutiskirjeitä keskimäärin kerran kuukaudessa, joskus enemmän, joskus vähemmän.

Kiitokseksi saat helpon ja herkullisen reseptin, jonka avulla valmistat koirallesi terveelliset ja lisäaineettomat namit käden käänteessä!

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja paina "Tilaa"-nappia. Saat muutaman minuutin sisällä viestin, jossa on linkki reseptiin pdf-tiedostona.

Lupaan pitää sähköpostisi turvassa. Lue rekisteriseloste.

©️ Malin Ekblom

Hei! Olen Malin Ekblom

Yli 15 vuoden kokemus koiran luonnollisesta ruokinnasta

Olen nähnyt kuinka koirani kärsi ja itse voin pahoin kun en voinut häntä auttaa. Olin kokeillut jo kaikkea kalliista erikoisruoista luontaishoitoihin, kuitenkaan löytämättä pysyvää helpotusta Jepen olotilaan. Lopullinen päätös päästää hänet kärsimyksistään oli jo mielessä... En halua että kukaan olisi samassa tilanteessa ja kokisi sen kaltaista epätoivoa. Siksi haluan auttaa sinua ja koiraasi voimaan paremmin - jo ennen kuin mitään terveysongelmia edes ilmenee.

Olen Malin Ekblom ja palan halusta auttaa koiria voimaan paremmin. Innostukseni ravitsemukseen ja sen yhteydestä terveyteen heräsi vuonna 2004. Saksanpaimenkoirani Jeppe sairasti haiman vajaatoimintaa ja kärsi sairauden aiheuttamista ruoansulatusvaivoista. Hän oli menehtyä oireisiin, vaikka sairautta hoidettiin sekä perinteisellä lääkityksellä että luontaishoidoilla, kuten homeopatialla ja akupunktiolla. Puuropohjainen kotiruoka toi hieman helpotusta ruoansulatusvaivoihin, mutta iho-ongelmat ja herkkävatsaisuus olivat laihuuden lisäksi edelleen riesana. Yhtenä päivänä törmäsin netissä artikkeliin, jossa väitettiin viljatuotteiden olevan koirille sopimatonta ruokaa.

 

Olinko tietämättäni syöttänyt rakkaimmalle ystävälleni ruokaa, joka oli hänelle haitallista?

 

Hämmästykseni laannuttua, heräsi uteliasuuteni. Luin kaiken minkä aiheesta suinkin löysin, sillä pääni oli täynnä kysymyksiä.

 

Mitä? Miksi? Miten?

Eläinlääkärit varoittivat luista, koska haiman vajaatoiminnassa on kyse ruoansulatuksen häiriöstä. Aloin todella tuskastua ja katselin Jepen yhä pahenevaa tilannetta. Elinaikaa oli annettu puoli vuotta. Lopulta ajattelin, että koska hän kuolee joka tapauksessa käsiini, niin onko siinä vaiheessa merkitystä, kuoleeko hän nälkiintyneenä ravintoaineiden puutoksiin, vai luun aiheuttamaan suolistovaurioon?

Päätin kokeilla täysin viljatonta ruokavaliota ja antaa hänelle raakoja luita. Jännittyneenä odotin yöllistä ripulirumbaa, mikä yllätyksekseni ei tullutkaan. Viikon jälkeen hieroin silmiäni ihmetyksestä, sillä uloste oli huomattavasti kiinteämpää kuin aiemmin. Sain nukkua yöt rauhassa, heräämättä Jepen rapsutteluun tai pyyntöihin päästä ulos löysän mahan takia. Painoa tuli lisää, paha ominaishaju katosi ja turkki alkoi kasvaa takaisin. Jepen silmiin palasi kauan kadoksissa ollut elämänilo.

Voit lukea Jepestä ja haiman vajaatoiminnasta lisää täältä.

jeppe_ennen_jälkeen.png

Omakohtainen kokemus herätti intohimon opiskella ravitsemustiedettä.

Aiheesta innostuneena aloin opiskella eläinten luontaisterapiaa ja syventämään tietoa ravitsemuksesta. Kahlasin läpi kirjoja, keskustelupalstoja ja tuhansia artikkeleita. Jatkuva polte syventää tietämystä ajoi minut opiskelemaan ravintoneuvojaksi Terveysopisto Saluksessa, josta valmistuin 2010. Opintoihin kuului peruslääketieteen opintoja, joten ymmärrykseni elimistön toiminnasta ja sairauden synnystä sekä kokonaisvaltaisesta hoidosta sai laajemman näkökulman.

Ymmärsin sen, kuinka suuri merkitys on ravinnon imeytymisellä, mihin vaikuttaa useampi tekijä. Stressi ja suoliston kunto ovat näistä tärkeimmät. Laadukkaasta ravinnosta ei ole hyötyä, jos se ei imeydy. Kiinnostukseni koirien stressin hallinnasta ja henkisestä hyvinvoinnista sai näin alkunsa. Kuuntelin eri luennoitsijoita ja aiheita koirien käyttäytymisestä ja kehityshistoriasta, kukkaterapiasta, kouluttamisesta sekä stressin hallinnasta. Lukuisten eri koulutusten myötä olen oppinut myös kyseenalaistaman asioita.

Koiraeläimet ovat kehittyneet syömällä lähes mitä sattuu, silti koiran ruokinta tuntuu nykyään olevan rakettitiedettä. Koiran ruokinta on lopulta hyvinkin yksinkertaista, eikä sinun tarvitse tuntea jokaisen kivennäisaineen kemiallista muotoa ja tapaa reagoida elimistössä, jotta pystyisit ruokkimaan koiraasi.

Koiran ruokinta ei ole pelkästään ravintoaineiden analysointia ruoka-aineista. Koiran hyvinvointi koostuu monesta peruspilarista, kuten ruoansulatuksesta, stressistä, levosta, liikunnasta, hormoneista, iästä ja peruskunnosta. Lisäksi nämä kaikki vaikuttavat toisiinsa.

Ravitsemustieteen lisäksi ruokintaan liittyy paljon peruslääketiedettä, historiaa, biologiaa, fysiologiaa. Ihmisten kokemuksia unohtamatta. Tästä kirjasta et löydä viittauksia lähteisiin tai tieteellisiin tutkimuksiin.

Tieteellinen tutkimus ei ole sama asia kuin fakta ja ainoa oikea totuus. Sellaisia tutkimuksia ei juurikaan tehdä, missä vertailuna olisi käytetty koiria, jotka ovat olleet pidemmän aikaa tai koko elämänsä raakaruoalla.

Vaikka jostain asiasta löytyy tutkittua tietoa, on tutkimuksen tulos tutkijan näkemys suppeasta otannasta eikä se kuvaa juuri sinun koiran todellisuutta. Tutkimukset ovat apuna, silloin kun tarvitaan laajoja referenssejä laajalle massalle.

Ammatiltani olen laborantti ja olen työskennellyt elintarvikelaboratoriossa ja tuotekehityksen parissa vuodesta 2001. Ruoka-aineiden tutkiminen ja analysointi sekä kemialliset reaktiot ovat minun intohimoni. Tiedän myös sen, miten tutkimuksia tehdessä on helppo tehdä virheellisiä päätelmiä ja sen, että kaikkia tutkimustuloksia ei julkaista, jos lopputulos ei ollutkaan haluttu tai odotettu.

Olen opastanut koiranomistajia koiran ruokavalion muutoksessa vuodesta 2005. Asiakkaina ovat olleet myös sairaiden koirien omistajat ja pitkäkestoisella yhteistyöllä eläinlääkäreiden kanssa on saavutettu hyviä tuloksia myös hankalissa tapauksissa. Olen opastanut raakaa ruokaa myyviä kauppiaita neuvomaan asiakkaitaan ruokavalion muutoksessa ja olen ollut mukana koirien raakaruoka-aterioiden suunnittelussa.

Haluan auttaa sinua tekemään koirasi ruokavalion muutoksen helposti ja turvallisesti. Haluan myös, että sinun on mahdollista itse oppia riittävästi koiran ruoansulatuksesta ja ravintoaineista kuitenkaan hukuttamatta sinua informaatiotulvaan. Kun osaat perusteet ja osaat tulkita omaa koiraasi, voit tehdä tarvittavat muutokset olematta jatkuvasti asiantuntijan armoilla.

terveisin,

Malin Ekblom

diplomiravintoneuvoja ja koiran luonnollisen ruokinnan asiantuntija

Koulutus:

Erä- ja luonto-opas 2016 (Turun aikuiskoulutuskeskus)

LCF Life Coach® 2014 (Valmentamo, Mendo Oy)

Olonkeveys®-valmentaja 2011 (Valmentamo, Mendo Oy)

Diplomiravintoneuvoja 2010 (Suomen Terveysopisto Salus)

Koulutus on Luonnonlääketieteen Keskusliiton (LKL) periaatteiden mukainen ja se pohjautuu viralliseen ravinto-oppiin, fytoterapiaan, funktionaaliseen lääketieteeseen sekä vallitsevaan Eurooppalaiseen luontaislääketieteelliseen käsitykseen ravinnon ja terveyden välisestä yhteydestä. Koulutukseen sisältyy myös koululääketieteen perusteet (anatomia, fysiologia, tautioppi, psykologia, psykiatria, neurologia).

Koulutustekniikan perusteet I-IV (Trainer’s Choice) 2006-2011

Koirien koulutusohjaaja (KIVA-Team) 2009

Bach kukkaterpaia, tasot I ja II (Freespirit) 2007-2009

Dipl. eläinten luontaisterapeutti (Nokka) 2006

Laboratorioalan perustutkinto 2001 (Porvoon ammattiopisto)

Julkaisut:

Hyvinvoiva koira luonnollisella ruokinnalla - mitä koirasi toivoo sinun tietävän ruokinnasta (2019)
   ISBN 978-952-801820-9 (sidottu)
   ISBN 978-952-68568-4-1 (PDF)
   ISBN 978-952-339423-0 (EPUB)

Haukun Herkut - helpot ja terveelliset lihanamit palkitsemiseen ja herkutteluun (2018)

   ISBN 978-952-80-0673-2 (rengaskirja)

   ISBN 978-952-68568-1-0 (PDF)

   ISBN 978-952-80-0583-4 (EPUB)

Haukun Herkkureseptit e-julkaisu (2016)

Koiran luonnollinen ruokinta ISBN 978-952-92-1400-6 (2006)

Naturlig utfodring av hundar ISBN 978-952-92-3643-5 (2008)

Muu kokemus:

  • Olen työskennellyt elintarviketeollisuuden parissa yli 15 vuotta mm. laboratorion, laadunvalvonnan ja tuotekehityksen parissa

  • Koirani Jeppe ja Mooses ovat innoittaneet ja opettaneet minua sekä ruokinta- että koulutusasioissa.

  • Hienosti Hihnassa 2 DVD:llä on “koirankeittiö”-osio, jossa käsittelen ruokinta-asioita.

  • Ravinnon tielle minut johdatti haiman vajaatoimintaa sairastanut saksanpaimenkoirani Jeppe. Vaihto teollisesta kuivamuonasta luonnolliseen ruokintatyyliin sekä stressinhallinta piti Jepen oireet hallinnassa ja toi merkittävän parannuksen koiran vointiin. Tämä sai minut huomaamaan ravinnon, stressin ja terveyden välisen yhteyden, mikä innoitti opiskelemaan alaa.

  • 2010 perustin yhteistyössä Anne Laineen kanssa raakaruokakauppa Käpäläkellari Korppooseen

  • 2011 perustin raakaruokakauppa Käpäläkulman Porvooseen, jonka toimintaa jatkoi Emelie Hägg

  • 2015 opiskelin sähköisten tuotteiden julkaisemista ja pidän sekä webinaareja että verkkokursseja